top of page
LUME-KOE

Lume koe on luolakoirien metsästys koe. Siinä arvioidaan koiran kykyä suoriutua metsästys tilanteesta. Lume koe on ohjaajalle melko helppo koemuoto, jos ei lasketa kaivamista ja riistan talteenottoon liittyvää suoritusta. Koiralle Lume koe on vaativa ponnistus ja suoritus vaatii yleensä sitkeyttä. Koiraa voi valmistella kokeeseen vain metsästämällä sillä, muuten koulutus osuus on vähäistä.

Koe arvostellaan Lume1 tai Lume0 tuloksella ja Lume- tarkoittaa, että ohjaaja luopui kokeesta. Lopputulokseen voi päästä myös riistan ulos karkoittamisella, jos koira seuraa ulos asti tiiviisti. Nämä tilanteet kuitenkin on harvinaisia ja monesti riista linnoittautuu pesään puolustus kannalle. Kettu lähes aina karkoittuu, mutta harvinainen asukki luolassa. Itsellä kuitenkin hiukan kysymysmerkkejä aiheuttaa, ellei koiralle ole  tehtynä yhtään täyttä 90min koetta.

Tuomari arvio pesän ennen kokeen suorittamista ja mahdollisesti tyhjä pesä varmistetaan toisella koiralla. Jos toinen koira löytää riistan, on koetulos tässä tapauksessa Lume0. Moni pelaa Lume kokeessakin varman päälle ja pesät valikoituu sen mukaan. Hiukan riskillä joutuu menemään, jos suorittaa kokeen ennalta tuntemattomassa pesässä. 

Tuomari vaatii haukuvalta koiralta 90min ennen kuin saadaan kaivuulupa. Pysäyttävä koira saa kaivuu luvan aikaisemmin. Kaivaminen ei tarkoita, että joka puolelle tehdään monttuja kun riista siirtyy. Karkeasti noin kahdella kaivannolla pitäisi saada riista eräksi, poikkeuksia on ja tuomari arvioi ne.

Kokeessa riistaeläimet ovat kettu, supi ja mäyrä. Arvostelussa ei selviä, mistä riistaeläimestä on ollut kyse. Koiraa valitsevan kannattaa pyytää nähdä Lume kokeista pöytäkirjat, joissa on tarkempi kuvaus kokeen kulusta. Lume1 tulos mäyrälle on vaativa saavutus, jota monella koiralla ei ole. Mäyrä vaatii normaali metsästystilanteessa nopeaa toimintaa ja kokeessa koiran on oltava todella peräänantamaton kestääkseen koko erän ja estää samalla mäyrän turvaan kaivautumis yritykset. Kettu on keskimäärin helpoin ja harvinaisin koeriista. Pohjanmaalla tehdyt koetulokset ovat monesti ketuille tehty ja pesinä on paljon ladon alusia. Supi on koe riistana hyvä ja nykyään voidaan todeta supien kehittyneen paikoin todella haastaviksi vastuksiksi. Jos mahdollista kannattaa aina valita supi riistaksi kokeeseen.

Muutama muisti sääntö LUME kokeeseen menijälle

-Tutustu, kysele pesästä ennen kuin lasket koirasi alle.

-Oppaan pitäisi tuntea pesä läpikotaisin.

-Tunne koirasi tapa käsitellä riistaa, että voit arvioida riistantalteen ottamiseksi tehtävät toimenpiteet

-Ohjaajalla on paljon ratkaisuja valittavana, kun tuomari antaa pallon minuuttien täyttyessä

-Koe vaatii sitkeyttä ja monella nuorella koiralla sitkeys kasvaa vasta kokemuksen myötä

-Pesän tuntemus, vältä sellaisia pesiä joissa ei voida auttaa tai ei ole peräpesää.

-Kokeeseen mentäessä mukana on aina kokeneita luolametsästäjiä

-Rauhallisuutta ja harkintaa ennen toimenpiteitä

-Koira tekee työn ja ohjaaja yrittää olla pilaamatta suoritusta.

Erityisesti borderilla metsästettäessä, antakaa koiran tehdä työ! Joskus tekee mieli ohjata koiraa. Hyvällä borderilla aivot raksuttaa koko ajan ja se pyrkii löytämään eri ratkaisuvaihtoehtoja, jos riistaan ei pääse käsiksi suoraan. Se saattaa pyrkiä kiertämään riistaa,  ajaakseen sen otollisempaan paikkaan. Hiljaisuus ei välttämättä tarkoita otetta, vaan koira saattaa yrittää "rauhoittaa" tilannetta iskeäkseen puolustuksen läpi. Pysäytys voi olla sellainen rallipesä juoksu ja todennäköisesti koira joutuu korjaamaan otetta. Valitettavan usein supi tekeytyy kuolleeksi ja metsästäjien apuun tulo saa sen tekemään nopean hyökkäyksen irroittaakseen koiran. Näissä tilanteissa tyhmät koirat loukkaantuu ja pitävät riistan aloillaan huonossakin asemassa. Viisas koira korjaa pysäytys otetta ja säilyy ehjänä, joten malttia kun pysäytys tapahtuu, antakaa koiralle mahdollisuus parantaa asemiaan.

© Sivujen materiaalin luvaton käyttö kielletty!

bottom of page